Bug 10581 - Debugger does not disconnect gracefully
Summary: Debugger does not disconnect gracefully
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Xamarin Studio
Classification: Desktop
Component: Debugger ()
Version: unspecified
Hardware: PC Mac OS
: Highest critical
Target Milestone: ---
Assignee: Jeffrey Stedfast
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-02-22 09:32 UTC by Alan McGovern
Modified: 2013-03-28 14:32 UTC (History)
3 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Patch working around the issue (921 bytes, patch)
2013-03-28 05:34 UTC, Alan McGovern
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description Alan McGovern 2013-02-22 09:32:46 UTC
I get told dozens of times that the debugger has lost the connection, I don't need to be told that many times.

http://screencast.com/t/Duyuj0cfEwg
Comment 1 Jeffrey Stedfast 2013-02-22 13:53:02 UTC
possibly fixed in git (couldn't repro, so not sure)
Comment 2 Saurabh 2013-03-01 07:32:48 UTC
Today we have checked this issue with following builds

X.S 4.0 - 1c3e943ebec6a7d6e695af9f7a1808ac5bafdb21
MT 6.2.1.187
MFA 4.6.01028
Mono - 2.10.11 (mono-2-10/2baeee2)

Debugger disconnect properly.

Changing the status to Verified.
Comment 3 Alan McGovern 2013-03-27 07:23:31 UTC
http://screencast.com/t/Yq8ICQMoOGC6

The issue is still alive and well. If you can't repro it could you please check out the md-addins/splash2 branch and just run the unit tests for the ios designer. Every single time i stop running the tests with the stop button i spend between 1 and 2 minutes trying to get rid of this dialog, or i just kill MD and restart it.
Comment 4 Alan McGovern 2013-03-28 05:33:09 UTC
ERROR [2013-03-28 09:31:21Z]: Error in debugger
Mono.Debugging.Soft.DisconnectedException: The connection with the debugger has been lost. The target application may have exited. ---> Mono.Debugger.Soft.VMDisconnectedException: Exception of type 'Mono.Debugger.Soft.VMDisconnectedException' was thrown.
  at Mono.Debugger.Soft.Connection.SendReceive (CommandSet command_set, Int32 command, Mono.Debugger.Soft.PacketWriter packet) [0x0014a] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/contrib/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/Connection.cs:1459 
  at Mono.Debugger.Soft.Connection.ClearEventRequest (EventType etype, Int32 req_id) [0x00012] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/contrib/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/Connection.cs:2200 
  at Mono.Debugger.Soft.EventRequest.Disable () [0x0000d] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/contrib/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/EventRequest.cs:117 
  at Mono.Debugger.Soft.EventRequest.set_Enabled (Boolean value) [0x0001f] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/contrib/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/EventRequest.cs:52 
  at Mono.Debugging.Soft.SoftDebuggerSession.OnRemoveBreakEvent (Mono.Debugging.Client.BreakEventInfo binfo) [0x00056] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/src/addins/MonoDevelop.Debugger.Soft/Mono.Debugging.Soft/SoftDebuggerSession.cs:866 
  at Mono.Debugging.Client.DebuggerSession.RemoveBreakEvent (Mono.Debugging.Client.BreakEvent be) [0x00028] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/src/core/Mono.Debugging/Mono.Debugging.Client/DebuggerSession.cs:572 
  --- End of inner exception stack trace ---
ERROR [2013-03-28 09:31:21Z]: Error in debugger
Mono.Debugging.Soft.DisconnectedException: The connection with the debugger has been lost. The target application may have exited. ---> Mono.Debugger.Soft.VMDisconnectedException: Exception of type 'Mono.Debugger.Soft.VMDisconnectedException' was thrown.
  at Mono.Debugger.Soft.Connection.SendReceive (CommandSet command_set, Int32 command, Mono.Debugger.Soft.PacketWriter packet) [0x0014a] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/contrib/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/Connection.cs:1459 
  at Mono.Debugger.Soft.Connection.ClearEventRequest (EventType etype, Int32 req_id) [0x00012] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/contrib/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/Connection.cs:2200 
  at Mono.Debugger.Soft.EventRequest.Disable () [0x0000d] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/contrib/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/EventRequest.cs:117 
  at Mono.Debugger.Soft.EventRequest.set_Enabled (Boolean value) [0x0001f] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/contrib/Mono.Debugger.Soft/Mono.Debugger.Soft/EventRequest.cs:52 
  at Mono.Debugging.Soft.SoftDebuggerSession.OnRemoveBreakEvent (Mono.Debugging.Client.BreakEventInfo binfo) [0x00056] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/src/addins/MonoDevelop.Debugger.Soft/Mono.Debugging.Soft/SoftDebuggerSession.cs:866 
  at Mono.Debugging.Client.DebuggerSession.RemoveBreakEvent (Mono.Debugging.Client.BreakEvent be) [0x00028] in /Users/alan/Projects/monodevelop/main/src/core/Mono.Debugging/Mono.Debugging.Client/DebuggerSession.cs:572 
  --- End of inner exception stack trace ---
Comment 5 Alan McGovern 2013-03-28 05:34:03 UTC
Created attachment 3712 [details]
Patch working around the issue

If we cannot fix this bug can we apply a modified form of this workaround so we do not end up in this horrible loop where i have to hide the same window hundreds of times?
Comment 8 Jeffrey Stedfast 2013-03-28 14:29:57 UTC
fixed in git master
Comment 10 Alan McGovern 2013-03-28 14:30:38 UTC
Perfecto, thanks a lot!